grijs-blauwe paardebloem achtergrond

CSS Menu Bar Css3Menu.com


EFT voor PTSS


EFT wordt steeds vaker als behandelingsmethode voor PTSS ingezet. Vooral in de VS krijgt dit veel aandacht, met name bij oorlogsveteranen. Zie bijvoorbeeld www.stressproject.org.


EMDR versus EFT

Ook in Nederland groeit de belangstelling snel. Alhoewel EMDR vaak genoemd wordt als behandeloptie, heeft EFT een aantal duidelijke voordelen. Ik vind het in dit verband opvallend dat de psychologen en psychiaters, die ik ken en die zowel EMDR als EFT toepassen, aangeven dat ze vrijwel altijd aan EFT de voorkeur geven omdat de techniek prettiger is voor de cliënt. Hetzelfde geldt voor veel van mijn eigen cliënten die beide methoden ondergaan hebben. Ook zij geven aan dat ze veel meer aan EFT hebben: het proces is minder heftig, ze voelen zich meer in controle en ze kunnen EFT zelf thuis doen. Hierdoor hebben ze -eindelijk- weer het gevoel dat ze hun leven (en emoties) zelf in de hand hebben. Als behandelaar merk ik bovendien dat ik met EFT het probleem veel grondiger kan oplossen.


Hoe werkt EFT?

EFT is een methodiek waarin cognitieve therapie gecombineerd wordt met acupressuur (de vorm van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt). Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een bepaald aantal acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast, door een ervaren therapeut, worden traumatische ervaringen vaak opvallend snel geneutraliseerd. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept.


Waarom werkt het zo goed bij PTSS?

Om dat uit te leggen, eerst even (heel) kort hoe PTSS ontstaat: in elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met de vlucht-, vecht- of verstarreactie. (De Engelsen hebben het over de Fight/Flight/Freeze response). Dit is een stressrespons die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, "aan de grond genageld zijn", "verlamd van schrik" etc. Dit is een volkomen normale fysiologische reactie om je lichaam in staat te stellen te vechten of te vluchten. Ook de "verstarreactie" is in de evolutie ontstaan om de kans op het overleven de vergroten. Dieren vallen soms "als dood" neer om dan, als het gevaar geweken is, weer op te staan. Dieren vertonen daarna altijd alsnog een heftige reactie van trillen en schokken, etc. (de ontlading). Zodra dat afgelopen is, kan het dier weer verder zonder restverschijnselen. Mensen doen in principe hetzelfde. Normaal gesproken dus verdwijnt deze vlucht-, vecht- of verstarreactie weer als het gevaar geweken is. Maar niet altijd: in situaties die levensbedreigend, overweldigend zijn en waarin je je overgeleverd en onmachtig voelt of waarin je beroepsmatig deze reactie moet onderdrukken omdat er gehandeld moet worden, kan deze normale stressreactie als het ware vast blijven zitten in je lichaam. Uit onderzoek blijkt, dat dit vooral gebeurt als de verstarreactie is opgetreden en de ontlading niet plaats vindt. De verstarreactie zelf kan onmerkbaar kort zijn of lang en bewust herinnerd worden ("ik stond aan de grond genageld", bijvoorbeeld). Als de ontlading niet op een goede manier plaats kan vinden, zal de stressreactie als het ware aan blijven staan waardoor je lichaam niet meer (volledig) kan ontspannen. Als dit vaak gebeurt en/of langdurig blijft voortbestaan, kan PTSS ontstaan.

De klachten die PTSS veroorzaakt zijn zeer ingrijpend voor degene die het heeft maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Erover praten en snappen hoe het ontstaat, is geen volledige oplossing want de stressreactie die de klachten veroorzaakt, zit nog vast en wordt op allerlei manieren en voortdurend “getriggerd”. Pas als je de stressreactie loskoppelt van de (herinnering aan de) gebeurtenis, lossen de klachten op. Dit is precies wat er gebeurt tijdens het toepassen van EFT: een definitieve ontkoppeling tussen de stressor en de stressrespons door de combinatie van het cognitieve deel van de behandeling met het stimuleren van de acupressuurpunten.

Om de PTSS definitief op te lossen, kijk je tijdens de EFT behandeling (kort) naar je traumatische ervaringen die de oorzaak zijn voor de PTSS. Voor degene die bang zijn dat de oude herinneringen te belastend zijn, wil ik hier twee belangrijke voordelen van EFT in vergelijking met andere technieken aangeven:


Is EFT geschikt voor mij?

EFT is veilig, heeft geen bijwerkingen en er zijn geen contraindicaties. Het kan toegepast worden naast elke andere vorm van therapie of medicatie. Er is geen leeftijdslimiet, mijn jongste client is 6 maanden en mijn oudste 92 jaar. EFT wordt zittend en volledig gekleed gedaan. Als je PTSS klachten hebt, dan is het zeer de moeite waard om een EFT behandeling te ondergaan zodat je zelf kunt ervaren hoe goed en grondig het werkt. Aangezien PTSS niet alleen jezelf, maar ook je familie zwaar kan belasten, kan het nodig zijn om ook je partner of andere familieleden te behandelen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg.


OK, ik heb interesse. Hoe nu verder?

Je kunt EFT het beste ervaren door het te doen. Ik plan door het jaar heen een aantal gratis EFT introductieworkshops. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die wil kennismaken met de techniek. Je hoeft op deze workshop niet meteen aan je PTSS te werken. Je kunt een kleiner probleem aanpakken om het te ervaren. Zie verder bij agenda voor meer informatie. Je kunt natuurlijk ook meteen een afspraak met mij maken via info@eftpraktijkactrom.nl.

EFT wordt, zoals gezegd, al enige tijd gebruikt bij Amerikaanse oorlogsveteranen met PTSS. Hieronder is een link naar een Engelstalige video van 20 minuten, waarin je kunt zien hoe Amerikaanse Vietnam- en Irakveteranen met PTSS een week lang worden behandeld met EFT en hoe opvallend het resultaat is. Advies: de verhalen in deze video kunnen indringend zijn. We raden je aan deze video met iemand samen te bekijken als je verwacht dat het te heftig voor je kan zijn.

Klik hier om naar de video "EFT for Wartime Trauma" te gaan.

Je kunt ook het boek "EFT van A tot Z" bestellen en EFT zelf proberen (met de aantekening dat de meeste mensen met ernstige klachten zoals PTSS dit liever samen met een therapeut aanpakken). Dit boek heb ik samen met Henk van der Veen geschreven voor iedereen die EFT als zelfhulpmiddel wil gebruiken.

Nieuws

 

De volgende gratis EFT introductieworkshop is op zondag 15 september 2019

 

EFT opleiding voor professionals start 19 september 2019

 

De workshop EFT in 1 dag is op 3 oktober 2019

 

EFT cursus voor zelfhulp is op 12, 20, 26 oktober & 3 november 2019