nieuws

 

De volgende gratis EFT introductieworkshop is op 15 september 2019

 

EFT opleiding voor professionals start 19 september 2019

 

De workshop EFT in 1 dag is op 3 oktober 2019

 

EFT cursus voor zelfhulp is op 12, 20, 26 oktober & 3 november 2019

menu

logo actrom

nieuws

klavertje actrom welkom

gabriëlle klopt op fenneke

Op deze website vind je informatie over EFT (Emotional Freedom Techniques) en hoe ik je met EFT kan helpen. Met deze speciale techniek kun je zowel emotionele problemen als lichamelijke klachten aanpakken. EFT werkt bijvoorbeeld bij fobieën en angststoornissen, depressie, presentatieangst en faalangst, trauma's, PTSS en pesten, stressklachten, eetstoornissen en verslavingen maar ook bij rugpijn, hoofdpijn en migraine, andere pijnklachten, allergieën en nog veel meer.

Zo'n lange opsomming van verschillende problemen waar EFT bij helpt, klinkt te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet. Bovenstaande klachten hebben allemaal (deels) te maken met stress en hoe die stress zich bij jou uit. EFT doorbreekt de vicieuze cirkel van stressor en stressrespons. Hier lees je meer over bij "meer over EFT" en "EFT voor PTSS" en ik leg het uit tijdens een consult.

Het basisprotocol van EFT is eenvoudig te leren als zelfhulpmiddel. Na een consult bij mij snap je hoe je het kunt toepassen. Een EFT sessie bij mij heeft nog een voordeel: ik help je snel tot de kern van je probleem te komen. Dit kan lastig zijn in je eentje. Daarnaast is het plezierig om door het proces geleid te worden en duidelijk resultaat te ervaren. EFT werkt bij iedereen die enigszins bij zijn gevoel kan.

Ontdek wat EFT voor jou kan doen. Vraag om een afspraak via info@eftpraktijkactrom.nl. Je kunt het ook zelf leren toepassen met mijn boek EFT van A tot Z. Een andere optie is het volgen van een gratis introductieworkshop. Als je alles over EFT wilt leren, is de opleiding een goed idee. Ik ben EFT hoofddocent bij Novet - Het Gary Craig Official EFT® Training Center en wij geven de enige SKB gecertificeerde EFT opleiding voor professionals in Nederland (certificering voor de professional). Daarnaast bied ik twee maal per jaar een cursus aan waarin je leert hoe je EFT kunt gebruiken om je eigen psychische of lichamelijke problemen aan te pakken (EFT als zelfhulpmiddel).

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom meer over EFT

acupunctuur

De achtergrond

EFT (Emotional Freedom Techniques) is begin jaren negentig ontwikkeld door Gary Craig en is een afgeleide van Thought Field Therapy (TFT) van Roger Callahan die gespecialiseerd was in het behandelen van angststoornissen met behulp van cognitieve therapie.

TFT is gebaseerd op ontdekkingen van anderen. De meest opvallende zijn: R.W. Lovet (orthopedisch chirurg) die een publicatie in 1932 doet over spiertesten bij de diagnose van zenuwschade in de wervelkolom; Henry en Florence Kendall (fysiotherapeuten) die deze aanpak modificeren en publiceren in 1949; Frank Chapman (osteopaat) en Dr. Terrence J. Bennet (chiropractor) die het concept van reflexpunten respectievelijk neurovasculaire punten ontwikkelen. George J. Goodheart (chiropractor) ontdekt een relatie tussen klachten, spiertesten en reflexpunten en noemt het Toegepaste Kinesiologie (1960). Rond 1966 publiceert hij dat spiersterkte varieert in relatie tot gedachtenprocessen.

Een van de studenten van Goodheart was dr. John Thie die Touch for Health ontwikkelde (o.a. Emotional Stress Release). Diverse aanhangers van Goodheart bouwen verder aan het concept van Toegepaste Kinesiologie. Een van de bekendste is Paul Dennison die Edukinesiologie en Brain Gym ontwikkelde speciaal voor kinderen met leer- en gedragsproblemen.

John Diamond (psychiater) tenslotte, bouwde verder op het werk van Goodheart en verschoof het accent van de Toegepaste Kinesiologie van fysieke problemen naar psychische en emotionele problemen. Hij wordt gezien als de geestelijke vader van vele benaderingen om m.b.v. spiertesten psychologsche problemen te identificeren en te behandelen (1979 "Your Body Doesn't Lie", 1985 "Life Energy"). Hij definieerde per meridiaan testpunten en emotiegerichte affirmaties voor de behandeling van diverse problemen. Hij observeerde ook dat de energie in meridianen in disbalans raakt als gevolg van emotionele problemen en ervaringen. Achteraf kun je het werk van John Diamond zien als directe voorloper van TFT.

Meridianen refereert aan het concept van het energiesysteem zoals we dat kennen uit de acupunctuur. Acupuntuur is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeskunde (Traditional Chinese Medicine: TCM). TCM bestaat al meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met de Chinese filosofie. De "Nei-Thing" (het "Boek van de Gele Keizer") is een van de oudste leerboeken over geneeskunde (ca. 200-300 vC) en hierin wordt acupunctuur al besproken. Een van de belangrijke concepten uit de TCM is het bestaan van meridianen: energiebanen die door het lichaam lopen. Op deze meridianen liggen de zogenaamde acupunctuurpunten. De WHO heeft de "Standard Acupuncture Nomenclature" (1e editie 1984, 2e editie 1991) gepubliceerd en die bevat een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en twintig (hoofd en andere) meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

Hoe werkt EFT?

EFT is een behandelingstechniek waarin cognitieve therapie gecombineerd wordt met acupressuur (de vorm van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt). Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een aantal acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast, door een ervaren therapeut, worden traumatische ervaringen vaak opvallend snel geneutraliseerd. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept. EFT ontkoppelt namelijk de emotionele lading die aan vervelende situaties, herinneringen of trauma's vastzitten, door een herconditionering van de Amygdala kern in het Limbische systeem.

Om dat beter uit te leggen, volgt hier in het kort hoe dat werkt: in elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met de vecht-, vlucht- of verstarreactie. (De Engelsen hebben het over de Fight/Flight/Freeze response). Deze reactie wordt ingezet door de Amydala kern uit het Limbische systeem (het deel van de hersenen waar emoties gegenereerd en gereguleerd worden). Deze vecht-, vlucht- of verstarreactie is een stressrespons die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, "aan de grond genageld staan", "verlamd van schrik" etc. Dit is een volkomen normale fysiologische reactie om je lichaam in staat te stellen te vechten of te vluchten. Ook de "verstarreactie" is in de evolutie ontstaan om de kans op het overleven de vergroten. Dieren vallen soms "als dood" neer om dan, als het gevaar geweken is, weer op te staan. Dieren vertonen daarna altijd alsnog een heftige reactie van trillen en schokken, etc. (de ontlading). Zodra dat afgelopen is, kan het dier weer verder zonder restverschijnselen.

Mensen doen in principe hetzelfde. Normaal gesproken dus verdwijnt deze vecht-, vlucht- of verstarreactie weer als het gevaar geweken is. Maar niet altijd: in situaties die levensbedreigend, overweldigend zijn en waarin je je overgeleverd en onmachtig voelt, kan deze normale stressreactie als het ware vast blijven zitten in je lichaam. Uit onderzoek blijkt, dat dit vooral gebeurt als de verstarreactie is opgetreden maar de ontlading niet heeft plaatsgevonden. De verstarreactie zelf kan onmerkbaar kort zijn of lang en bewust herinnerd worden ("ik was verstijfd van angst en kon niet meer bewegen"). Als de ontlading niet op een goede manier plaats kan vinden, zal de stressreactie als het ware aan blijven staan waardoor je lichaam niet meer (volledig) kan ontspannen. En dan is er nog een mechanisme aan het werk: ook als de ontlading wel plaatsvindt, "onthoudt" je brein met welke stressverschijnselen je een (schijnbaar) levensbedreigende situatie overleefd hebt. Het wordt opgeslagen voor toekomstig gebruik als een situatie lijkt op wat je al mee hebt gemaakt zodat je lichaam meteen weet wat het moet doen.

Dit is de stresskoppeling waar je last van blijft houden: in het hier en nu wordt je "getriggerd" doordat iets dat je bewust, maar meestal onbewust, heeft herinnerd aan wat er in het verleden is gebeurd. Daardoor maakt je lichaam weer de "bijbehorende" stress aan die zich uit in de symptomen die hierboven beschreven staan, maar het kunnen ook andere lichamelijk klachten en symptomen zijn. Chronische stress(situaties) leiden uiteindelijk ook tot allerlei ziekten. Daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk alle stress aan te pakken. EFT is daarin bijzonder succesvol en verbazingwekkend effectief.

Wetenschappelijke onderbouwing

Er zijn momenteel een vijftigtal studies naar de werking van EFT gedaan die allemaal een duidelijk effect van EFT laten zien. Het gaat om veelal Engelstalige studies. Ongeveer een twintigtal studies zijn goed van ontwerp en gepubliceerd in relevante tijdschriften. Op verzoek stuur ik je die literatuurlijst.

Meer weten?

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom gabriëlle rutten

Ik werk sinds 1999 als zelfstandig adviseur, coach en trainer. Ik heb mijn eigen adviespraktijk voor psychische en lichamelijke problemen. Ik ben arts (niet praktiserend), master practitioner NLP, gecertificeerd in Official EFT en directeur van Novet - het Gary Craig Official EFT Training Center voor Nederland & België.

Na een aantal jaren klinisch wetenschappelijk onderzoek en werk als arts in het AMC, heb ik een tiental jaren bedrijfsgeneeskunde gedaan. Daarna ben ik 3 jaar in Kosovo geweest en heb daar gewerkt voor de Verenigde Naties. Sinds 1999 heb in een eigen praktijk. Naast het werk in mijn eigen praktijk ben ik EFT Hoofddocent bij Novet en geef ik workshops en presentaties over EFT. Samen met Henk van der Veen en Yvonne Toeset hebben wij Novet (Nederlandstalig Opleidingsinstituut voor EFT Toepassingen) opgericht om de certificering van EFT in Nederland goed te regelen. Novet is inmiddels overgegaan in het Gary Craig Official EFT Training Center om, namens de ontwikkelaar van EFT zelf, als enige in Nederland & België certificering in Official EFT aan te bieden. Alles over de Novet opleiding en de certificering vind je op www.official-eft.nl.

Tenslotte heb ik nog een aantal bestuursfuncties bij het Ines von Rosenstiel Foundation (deze foundation verstrekt beurzen aan jonge mensen die interesse hebben in Integrative Medicine) en de AIM (Academy for Integrative Medicine - het opleidingsinstituut in Nederland voor Integrative Medicine).

"Het is mijn passie om mensen met emotionele of lichamelijke klachten te leren deze klachten zelf met EFT aan te pakken zodat ze hun welzijn letterlijk in eigen hand hebben."

Mensen lopen soms al jaren met klachten rond waar ze maar niet van af komen. EFT is een eenvoudige techniek die door iedereen te leren is en die vaak opvallende resultaten boekt daar waar conventionele (medische) therapie faalt. Ik werk vanuit een holistisch mensbeeld en niet meer in het reguliere medische werkveld omdat ik de oorzaak van het probleem wil ontdekken en aanpakken en niet het symptoom wil "bestrijden". Ik schrijf dan ook nooit medicatie voor (wel voedingssupplementen) en ben daar erg blij mee. Ik heb zelf de kracht van EFT ontdekt omdat ik daarmee mijn hardnekkige migraine en jarenlange rugklachten succesvol heb opgelost.

EFT is bijzonder effectief bij zowel emotionele als lichamelijke klachten, verslavingen, werkgerelateerde problemen en nog veel meer. Gun jezelf om kennis te maken met deze techniek en gebruik het om veel van je klachten te verlichten en vaak zelfs helemaal op te lossen.

Hartelijke groet,

handtekening gabriëlle rutten

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT consult of coaching

Persoonlijk consult

EFT geeft vaak een opvallend resultaat daar waar conventionele (medische of psychologische) therapie faalt. Een persoonlijk consult is een goed idee als je het gevoel hebt dat je jouw probleem niet alleen kunt oplossen of als je onvoldoende resultaat boekt met EFT als zelfhulpmiddel. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat je een blinde vlek kunt hebben voor de werkelijke (emotionele) reden waarom je bepaalde klachten hebt. Daarnaast is het beslist de moeite waard om EFT uit te proberen bij alle chronische medische klachten en problemen. Vooral voor chronische condities biedt de standaard medische wetenschap geen oplossingen, alleen medicatie. Echter medicatie wordt gebruikt om symptomen te behandelen, niet de oorzaak, en alle medicijnen hebben bijwerkingen. Als je de oorzaak met EFT aanpakt, hoef je vaak geen symptomen meer te bestrijden met een "geneesmiddel".

Ik kom met enige regelmaat mensen tegen die lang rondlopen met emotionele of lichamelijk klachten zoals stressklachten, faalangst, sprekersangst, hoofdpijn (migraine), gewichtsproblemen, angstaanvallen en fobieën, agressie problemen, allergieën, astma, slapeloosheid, chronische pijnklachten, trauma's (PTSS), verslavingen, depressie en chronische vermoeidheid. Velen hebben diverse therapieën geprobeerd maar blijven klachten houden.

Je bent niet de enige. Het aantal verwijzingen naar psychologen, psychiaters en andere therapeuten blijft stijgen. Onderzoek geeft aan dat ruim 60% zegt zich niet goed geholpen te voelen. Het probleem bij veel (chronische) klachten is dat mensen eraan gewend zijn ("het hoort bij me", "mijn moeder had het ook", "iedereen in mijn familie is te zwaar"), of ervan overtuigd zijn dat ze "er toch niet af kunnen komen" omdat ze de klachten al zo lang hebben. Dit zijn beperkende overtuigingen die genezing en heling in de weg staan. Met EFT zijn deze negatieve overtuigingen erg goed aan te pakken - en de werkelijke oorzaak van je klachten ook. Het zelfhelend vermogen van je lichaam is veel groter dan wij geneigd zijn aan te nemen. Er is natuurlijk een grens waar voorbij het lichaam de beschadiging niet meer kan helen, maar die grens ligt verder weg dan de meeste mensen denken. EFT is geen wondermiddel en ik zal nooit beweren dat je er de meest ernstige condities kunt oplossen, maar laat je verrassen wat er gebeurt als je alle stress en emotionele problemen rond je klachten oplost.

Persoonlijk consult: € 150,- (1 uur, incl. 21 % btw)

Dit schrijft een cliënt van mij die zelf geen resultaat bereikte

 

Hallo Gabriëlle,

Enkele uren nadat ik bij jou ben vertrokken, is er een geweldige rust over me gekomen. Dat betekent een ander hoofdgevoel en een ander buikgevoel. Er is als het ware een last van mij afgevallen. Mijn buik is wel wat opgezet, dat zal wel weer verdwijnen. Dankzij jouw geweldige hulp heb je dit resultaat bij en met mijzelf bereikt. Uit de grond van mijn hart dank ik je hiervoor.

Met lieve groeten,
EV (70 jaar, gepensioneerd)

 

Coaching

Mijn coaching is een zakelijke op resultaten gerichte, interventie voor persoonlijke ontwikkeling. Ik maak gebruik van mijn eigen, 30 jaar lange werkervaring in binnen- en buitenland en de ervaring, kennis en inzichten die ik heb opgebouwd in het coachen van honderden mensen. EFT is een bijzonder effectieve interventie bij werkgerelateerde problemen. Ik heb vele mensen met succes begeleid in (terugkeer naar) hun werk. Dit kan als je dreigt uit te vallen, (langdurig) ziek bent, wilt reïntegreren maar ook vanuit een vraag over persoonlijk functioneren in je huidige functie of vragen over een carriereswitch.

Heb je interesse? Mail dan naar info@eftpraktijkactrom.nl voor een persoonlijk consult of coachingstraject.

Zakelijk tarief voor coaching: € 300,- (1,5 uur, excl. 21% btw)

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT voor kinderen

EFT werkt fantastisch bij kinderen. Laten we zeggen dat kinderen ergens tussen de 0 en 18 jaar oud zijn. EFT is veilig en kan op alle kinderen toegepast worden, van baby tot adolescent. EFT is hèt hulpmiddel voor moeders en vaders, ooms en tantes, opa's en oma's en alle andere mensen die met kinderen te maken hebben. Iedereen kan het leren.

Met EFT kun je iets bijzonders voor je kind doen. En eigenlijk bedoel ik niet alleen jouw kind maar alle kinderen. Ik weet niet wat jij allemaal hebt meegemaakt toen je klein was, maar iedereen maakt wel wat mee en sommigen erg veel. Ieder kind heeft angsten en trauma's. Sommige hebben problemen op school (leerproblemen, pesten), een onveilige thuissituatie, ernstige ongelukken, ziektes, dood of aandoeningen die problemen geven (ADHD, PPD-NOS). Zou het niet heerlijk zijn als je kinderen kunt helpen deze zaken achter zich te laten waardoor ze zich emotioneel onbelemmerd verder kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen?

Ieder kind is uniek en iedere benadering hoort daarom uniek te zijn maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten die je kunt gebruiken in je eigen aanpak.

Dit schrijven twee moeders

 

Beste Gabriëlle,

Ik was er stil van hoe jij met L. bezig was. Hij liep als een ander mannetje de deur bij je uit. In de auto is hij als een blok in slaap gevallen. We hebben onze vrolijke L. weer terug.

Vriendelijke groet,

MdB (38 jaar, vroedvrouw)

 


 

Hallo Gabriëlle,

Even iets dat ik je niet wil onthouden. De EFT werkt zo fantastisch met kinderen! Mijn jongste zoon heeft nare groeikrampen in zijn benen tijdens het slapen. Hij vroeg zelf of mamma even wilde kloppen, omdat ik laatst bij mijn oudste darmkrampjes had weggeklopt en mijn jongste zoon en mijn dochter meeklopten om hun grote broer te helpen. De groeikrampen waren binnen twee rondjes weg en hij viel direct daarna in slaap. Echt geweldig! Dank nog, voor de leerzame en leuke cursus.

Hartelijke groeten,

AC (vrouw, advocaat)

 

Hoe kun je EFT toepassen bij kinderen?

broer konijn

Dit is broer konijn die ik gebruik bij de kleintjes. Hij heeft "toverknopen" en kinderen vinden het helemaal geweldig om EFT bij hem te doen (en daarmee ongemerkt bij zichzelf).

EFT kan heel goed als zelfhulpmethode worden gebruikt bij kinderen, maar het is geen op zichzelf staande behandeling. Als resultaten of vooruitgang uitblijven, heb je mogelijk advies of begeleiding nodig van een EFT therapeut.

Dit is een filmpje over hoe EFT werkt bij een jongen met driftbuien:

Hier is een Engels ondertiteld filmpje over EFT op school:

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT voor PTSS

EFT wordt steeds vaker als behandelingsmethode voor PTSS ingezet. Vooral in de VS krijgt dit veel aandacht, met name bij oorlogsveteranen. Zie bijvoorbeeld www.stressproject.org.

EMDR versus EFT

Ook in Nederland groeit de belangstelling snel. Alhoewel EMDR vaak genoemd wordt als behandeloptie, heeft EFT een aantal duidelijke voordelen. Ik vind het in dit verband opvallend dat de psychologen en psychiaters, die ik ken en die zowel EMDR als EFT toepassen, aangeven dat ze vrijwel altijd aan EFT de voorkeur geven omdat de techniek prettiger is voor de cliënt. Hetzelfde geldt voor veel van mijn eigen cliënten die beide methoden ondergaan hebben. Ook zij geven aan dat ze veel meer aan EFT hebben: het proces is minder heftig, ze voelen zich meer in controle en ze kunnen EFT zelf thuis doen. Hierdoor hebben ze -eindelijk- weer het gevoel dat ze hun leven (en emoties) zelf in de hand hebben. Als behandelaar merk ik bovendien dat ik met EFT het probleem veel grondiger kan oplossen.

Hoe werkt EFT?

EFT is een methodiek waarin cognitieve therapie gecombineerd wordt met acupressuur (de vorm van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt). Deze combinatie maakt het een krachtige interventie. Het zachtjes kloppen op een bepaald aantal acupressuurpunten stimuleert de relaxatierespons van het lichaam. Door tegelijkertijd te focussen op de traumatische ervaring, dooft de stressrespons uit. Goed toegepast, door een ervaren therapeut, worden traumatische ervaringen vaak opvallend snel geneutraliseerd. Na de behandeling is het trauma een neutrale herinnering geworden die weinig of geen emotionele reactie meer oproept.

Waarom werkt het zo goed bij PTSS?

Om dat uit te leggen, eerst even (heel) kort hoe PTSS ontstaat: in elke situatie die als bedreigend of gevaarlijk wordt ervaren, reageert je lichaam met de vlucht-, vecht- of verstarreactie. (De Engelsen hebben het over de Fight/Flight/Freeze response). Dit is een stressrespons die iedereen kent en herkent. De volgende symptomen kun je in allerlei combinaties en gradaties ervaren: hartkloppingen, snelle ademhaling, droge mond, trillen, tunnelvisie, misselijkheid, naar gevoel in je buik, "aan de grond genageld zijn", "verlamd van schrik" etc. Dit is een volkomen normale fysiologische reactie om je lichaam in staat te stellen te vechten of te vluchten. Ook de "verstarreactie" is in de evolutie ontstaan om de kans op het overleven de vergroten. Dieren vallen soms "als dood" neer om dan, als het gevaar geweken is, weer op te staan. Dieren vertonen daarna altijd alsnog een heftige reactie van trillen en schokken, etc. (de ontlading). Zodra dat afgelopen is, kan het dier weer verder zonder restverschijnselen. Mensen doen in principe hetzelfde. Normaal gesproken dus verdwijnt deze vlucht-, vecht- of verstarreactie weer als het gevaar geweken is. Maar niet altijd: in situaties die levensbedreigend, overweldigend zijn en waarin je je overgeleverd en onmachtig voelt of waarin je beroepsmatig deze reactie moet onderdrukken omdat er gehandeld moet worden, kan deze normale stressreactie als het ware vast blijven zitten in je lichaam. Uit onderzoek blijkt, dat dit vooral gebeurt als de verstarreactie is opgetreden en de ontlading niet plaats vindt. De verstarreactie zelf kan onmerkbaar kort zijn of lang en bewust herinnerd worden ("ik stond aan de grond genageld", bijvoorbeeld). Als de ontlading niet op een goede manier plaats kan vinden, zal de stressreactie als het ware aan blijven staan waardoor je lichaam niet meer (volledig) kan ontspannen. Als dit vaak gebeurt en/of langdurig blijft voortbestaan, kan PTSS ontstaan.

De klachten die PTSS veroorzaakt zijn zeer ingrijpend voor degene die het heeft maar zeker ook voor zijn of haar omgeving. Erover praten en snappen hoe het ontstaat, is geen volledige oplossing want de stressreactie die de klachten veroorzaakt, zit nog vast en wordt op allerlei manieren en voortdurend “getriggerd”. Pas als je de stressreactie loskoppelt van de (herinnering aan de) gebeurtenis, lossen de klachten op. Dit is precies wat er gebeurt tijdens het toepassen van EFT: een definitieve ontkoppeling tussen de stressor en de stressrespons door de combinatie van het cognitieve deel van de behandeling met het stimuleren van de acupressuurpunten.

Om de PTSS definitief op te lossen, kijk je tijdens de EFT behandeling (kort) naar je traumatische ervaringen die de oorzaak zijn voor de PTSS. Voor degene die bang zijn dat de oude herinneringen te belastend zijn, wil ik hier twee belangrijke voordelen van EFT in vergelijking met andere technieken aangeven:

Is EFT geschikt voor mij?

EFT is veilig, heeft geen bijwerkingen en er zijn geen contraindicaties. Het kan toegepast worden naast elke andere vorm van therapie of medicatie. Er is geen leeftijdslimiet, mijn jongste client is 6 maanden en mijn oudste 92 jaar. EFT wordt zittend en volledig gekleed gedaan. Als je PTSS klachten hebt, dan is het zeer de moeite waard om een EFT behandeling te ondergaan zodat je zelf kunt ervaren hoe goed en grondig het werkt. Aangezien PTSS niet alleen jezelf, maar ook je familie zwaar kan belasten, kan het nodig zijn om ook je partner of andere familieleden te behandelen. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg.

OK, ik heb interesse. Hoe nu verder?

Je kunt EFT het beste ervaren door het te doen. Ik plan door het jaar heen een aantal gratis EFT introductieworkshops. Deze zijn toegankelijk voor iedereen die wil kennismaken met de techniek. Je hoeft op deze workshop niet meteen aan je PTSS te werken. Je kunt een kleiner probleem aanpakken om het te ervaren. Zie verder bij agenda voor meer informatie. Je kunt natuurlijk ook meteen een afspraak met mij maken via info@eftpraktijkactrom.nl.

EFT wordt, zoals gezegd, al enige tijd gebruikt bij Amerikaanse oorlogsveteranen met PTSS. Hieronder is een link naar een Engelstalige video van 20 minuten, waarin je kunt zien hoe Amerikaanse Vietnam- en Irakveteranen met PTSS een week lang worden behandeld met EFT en hoe opvallend het resultaat is. Advies: de verhalen in deze video kunnen indringend zijn. We raden je aan deze video met iemand samen te bekijken als je verwacht dat het te heftig voor je kan zijn.

Klik hier om naar de video "EFT for Wartime Trauma" te gaan.

Je kunt ook het boek "EFT van A tot Z" bestellen en EFT zelf proberen (met de aantekening dat de meeste mensen met ernstige klachten zoals PTSS dit liever samen met een therapeut aanpakken). Dit boek heb ik samen met Henk van der Veen geschreven voor iedereen die EFT als zelfhulpmiddel wil gebruiken.

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT als zelfhulpmiddel

deelnemers in klaslokaal

Het grote voordeel van EFT is dat je het zelf kunt leren om je stressgerelateerde klachten aan te pakken en vaak helemaal op te lossen. Hiermee stijgt EFT ver uit boven andere technieken en therapieën en ben je niet meer afhankelijk van anderen. Natuurlijk kun je altijd een EFT behandelaar inschakelen als je geen vooruitgang boekt of je probleem te groot vindt om het zelf te doen.

Iedereen kan EFT leren. Er is geen bepaalde voorkennis voor nodig. Als je het echt goed wilt leren, zijn er twee mogelijkheden:

  1. Mijn vierdaagse cursus EFT als zelfhulpmiddel. Je krijgt in 4 middagen uitvoerig uitleg over hoe je Gold Standard EFT en ook Optimal EFT bij jezelf kunt doen en oefen je veel zodat je de basisprotocollen helemaal kunt toepassen op jezelf. Na de cursus plannen we een persoonlijk consult waarin ik je help een plan van aanpak voor jezelf te maken. De totale kosten voor de cursus, inclusief lesmateriaal en een persoonlijk consult, bedragen € 490,-.

  2. De EFT in 1 dag workshop. Dit is de korte versie waarin je in één dag de twee basisprotocollen leert en een korte uitleg krijgt hoe je ze goed kunt toepassen. Voor wie snel aan de slag wil. De totale kosten voor deze workshop, inclusief hand-outs, bedragen € 100,-

De planning van cursus en workshop vind je op de agendapagina.

Tenslotte is er nog een andere optie: EFT leren met de EFT tutorial van Gary Craig, de grondlegger van EFT. Hij geeft veel gratis informatie en heeft ook een aantal producten die je kunt kopen. De Tutorial is nu nog alleen in het Engels beschikbaar maar binnenkort ook in het Nederlands. Klik hier om naar zijn website te gaan.

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT opleiding voor professionals

Novet zegel

Ik geef de volledige EFT opleiding in dagopleiding als gecertificeerd Novet hoofddocent. Novet is het Gary Craig Official EFT® Training Center en regelt in Nederland de EFT certificering. Lees meer over de certificering op de website van Novet. De Novet opleiding is gecertificeerd door SKB en geaccrediteerd door NVPA en NBVH. Andere aanvragen lopen nog.

Deze EFT opleiding is een must voor iedere professional die EFT helemaal onder de knie wil krijgen. Ik geef sinds 2008 met veel plezier de opleiding aan therapeuten, coaches, artsen, psychologen, psychiaters, politiemensen, maatschappelijk werkers, onderwijzers, verpleegkundigen en nog veel meer professionals die met mensen werken.

De opleiding is verdeeld in 5 blokken, die los gevolgd kunnen worden afhankelijk van je opleidingsniveau in EFT. Blok 1 t/m 3 volgen in grote lijnen de internationale indeling die gehanteerd wordt. Een belangrijk verschil met andere opleidingen is de aandacht die besteed wordt aan het werkingsmechanisme en het voorkomen van hertraumatisering zodat je als professional precies weet wat je wanneer moet doen. Blok 4 en 5 zijn speciaal voor de certificering in Nederland ontwikkeld. De eerste drie blokken mag je ook elders volgen. Je moet dan met goed gevolg een ingangsexamen doen over de basiskennis die je moet hebben om aan blok 4 en 5 te kunnen beginnen. Alle informatie hierover vind je op de website van Novet.

Dit schrijft een van de deelnemers aan mijn EFT opleiding

 

Ik heb tijdens mijn coachingsopleiding niet geleerd wat er gebeurt als mensen in een angst schieten en ook niet hoe dan te handelen. Op de EFT opleiding wordt hier veel aandacht aan gegeven. Naast de deskundige informatie over de functie van het brein en lichaam krijgen we ook instructies hoe te handelen en waarom. Toen ik dit een keer nodig had, wist ik meteen wat ik moest doen en omdat ik mijzelf rustig en kalm voelde, kon ik stevig in het zadel zitten zodat ik er ook helemaal kon zijn. Naast dat ik wist wat ik moest doen, was het voor mijn klant ook heel prettig om ondertiteling te krijgen bij wat er met hem gebeurde. En uiteraard was deze angst voor mijn klant een enorme mooie transformatie!

LvB (vrouw, 52)

 

Inhoud blokken:

  1. Achtergrondkennis en een eerste inzicht in de werkingsmechanismen van EFT, het aanleren van de basistechnieken, het ervaren van EFT als zelfhulpmiddel.
  2. Uitdiepen van de kennis van EFT, het werken met anderen en het aanleren van enkele technieken voor het behandelen van trauma's.
  3. Aanleren en oefenen van enkele bijzondere technieken en het toepassen van EFT bij bijzondere doelgroepen en een verdieping van de technieken voor het behandelen van trauma's.
  4. Uitbreiden van de strategieën voor een gestructureerde aanpak van de problematiek van de client, casuïstiek van deelnemers en verplichte literatuur.
  5. Het verder uitdiepen van professioneel en effectief behandelen van cliënten met EFT ("EFT Meesterschap") en richtlijnen voor professionele praktijkvoering.

Locatie van mijn opleidingen: H.J.E. Wenckebachweg 144-148, 1096 AR Amsterdam

NB: bij 8 of meer deelnemers is het ook mogelijk om een opleiding bij jou in de buurt te organiseren. Bel of mail me voor overleg. (info@eftpraktijkactrom.nl / 0630449255)

Kijk voor alle data & de kosten op de agenda van de website. Daar kun je je ook inschrijven.

Voor wie zijn de opleidingen niet zonder meer geschikt?

De opleidingen zijn niet zonder meer geschikt voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen (Narcistische PS, Schizoïde PS, Theatrale PS, Schizotypische PS, Meervoudige PS, Borderline), mensen met schizofrenie en psychotische decompensaties in de voorgeschiedenis. Deze mensen kunnen alleen meedoen na overleg met mij en in overleg met hun behandelaar en een eventuele oriënterende EFT sessie EFT met Gabriëlle Rutten. De verantwoordelijkheid voor deelname aan een workshop of opleiding ligt bij de deelnemer en kan nimmer afgeschoven worden op Actrom Consultancy, Gabriëlle Rutten of de ontwikkelaars van EFT (Gary Craig c.s.).

DISCLAIMER: iedereen doet en gebruikt EFT onder zijn eigen verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid kan nooit afgeschoven worden op Actrom Consultancy, Gabriëlle Rutten of de ontwikkelaars van EFT (Gary Craig c.s.). Gebruik je gezonde verstand: gebruik EFT niet bij mensen met ernstige aandoeningen tenzij je de vereiste kennis, ervaring en vaardigheden hebt.

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom EFT workshops

Workshop op uitnodiging

Vanaf 8 mensen kun je zelf een workshop bij je thuis of op je werk organiseren. Ik geef de workshop en lever het materiaal (hand-outs en certificaat van deelname), jij organiseert e.e.a. en neemt de locatie en de catering voor je rekening. Ik overleg graag met je over de mogelijkheden. De kosten liggen rond de 150 euro per persoon.

Maatwerk workshop voor organisaties

EFT geeft vaak opvallende resultaten bij werkgerelateerde klachten die optimaal functioneren in de weg staan.

Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Omgaan met andere mensen is een kunde èn een kunst. Ook werkdruk, stress en bijvoorbeeld agressie van klanten/publiek eisen hun tol. Niet iedereen zal van nature in elke situatie ontspannen en zelfzeker kunnen doen wat op dat moment het meest effectief is. In elke organisatie komen hierdoor problemen en probleemsituaties voor en kunnen medewerkers emotionele of lichamelijke klachten ontwikkelen. Stressklachten, faalangst, sprekersangst, blokkerende emoties die het functioneren in de weg staan, belemmerende onzekerheid over de uitvoering van de eigen functie, zomaar een opsomming van klachten die kunnen ontstaan.

Ik bied maatwerk workshops aan om medewerkers te leren hoe ze EFT kunnen gebruiken om werkgerelateerde klachten te verminderen en vaak zelfs helemaal op te lossen. EFT werkt bijzonder goed bij alle soorten stressklachten. Of die nu van binnenuit ontstaan of veroorzaakt worden door de werkomstandigheden (bijvoorbeeld door agressie van publiek of klanten) zoals voorkomt bij politie, brandweer en andere hulpverleners.

Ik kom graag in een vrijblijvend gesprek nader toelichten wat de mogelijkheden zijn. Je mag me ook bellen (06-30449255) of mailen (info@eftpraktijkactrom.nl). De kosten liggen rond de 1500 euro per dag bij een maximum van 14-16 deelnemers.

Andere workshops

Ik geef regelmatig gratis introductieworkshops en via Novet geef ik nascholing in de vorm van eendaagse workshops.

Voor wie zijn de workshops niet zonder meer geschikt?

De workshops zijn niet zonder meer geschikt voor mensen met persoonlijkheidsstoornissen (Narcistische PS, Schizoïde PS, Theatrale PS, Schizotypische PS, Meervoudige PS, Borderline), mensen met schizofrenie en psychotische decompensaties in de voorgeschiedenis. Deze mensen kunnen alleen meedoen in overleg met hun behandelaar en na een eventuele oriënterende sessie EFT met Gabriëlle Rutten. De verantwoordelijkheid voor deelname aan een workshop ligt bij de deelnemer en kan nimmer afgeschoven worden op Actrom Consultancy en EFT praktijk Actrom, Gabriëlle Rutten of de ontwikkelaars van EFT (Gary Craig c.s.).

DISCLAIMER: iedereen doet en gebruikt EFT onder zijn eigen verantwoordelijkheid. Deze verantwoordelijkheid kan nooit afgeschoven worden op Actrom Consultancy en EFT praktijk Actrom, Gabriëlle Rutten of de ontwikkelaars van EFT (Gary Craig c.s.). Gebruik je gezonde verstand: gebruik EFT niet bij mensen met ernstige aandoeningen tenzij je de vereiste kennis, ervaring en vaardigheden hebt.

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom gratis EFT introductieworkshop

Een aantal keer per jaar plan ik gratis EFT introductieworkshops. De ideale gelegenheid om EFT te ontdekken en mee te maken! Of om iemand uit je vrienden- of familiekring mee te nemen; kunnen ze kennismaken met EFT. En natuurlijk ben je ook welkom als je EFT al gebruikt en zin hebt om het in een groep te doen. Bij groepsEFT kun je werken aan je eigen thema zonder dat je de inhoud van je thema of probleem hoeft te bespreken met de groep. Je privacy blijft gewaarborgd.

Hoe weet je wanneer een gratis EFT workshop gepland is?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief want daarin worden de introductieworkshops aangekondigd. Je kunt ook met enige regelmaat op de agenda van deze website kijken en daar staat ook hoe je jezelf kunt opgeven.

Dit is een Google kaart voor de H.J.E. Wenckebachweg:

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom agenda

gabriëlle voor groep

EFT als zelfhulpmiddel


EFT opleiding voor professionals


EFT workshops, lezingen en andere activiteiten


EFT introductieworkshops (gratis)


De workshop is van 13.00 tot 17.00 uur. Je bent vanaf 12.45 welkom (ajb niet eerder). Na aanvang helaas geen toegang meer.
Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, wel aan afzeggen. Als je korter dan een week van te voren afzegt dan brengen wij 20 euro administratiekosten in rekening. Je kunt alleen deelnemen door jezelf op te geven via info@eftpraktijkactrom.nl. Vermeld de datum van de workshop die je wilt bijwonen.

Zodra je een bevestigingsmail hebt ontvangen, heb je een plekje. Geef jezelf ajb alleen op als je ZEKER weet dat je kunt deelnemen. Het aantal plaatsen is beperkt en de belangstelling is groot. Je ontneemt een ander de kans om mee te doen als je wel een plaats bezet houdt maar niet komt. Ik reken op je medewerking hier in.

Locatie workshops (tenzij anders aangegeven): H.J.E. Wenckebachweg 144-148, 1096 AR Amsterdam

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom publicaties

Boek

boek EFT van a tot z

HET boek voor iedereen die EFT als zelfhulpmethode wil gebruiken. De eerste hoofdstukken geven een duidelijke uitleg en instructie over EFT. Het tweede deel staat vol met voorbeelden van heel veel klachten en ziektebeelden zodat je inspiratie kunt opdoen hoe je jouw klacht het beste kunt aanpakken met EFT.

Auteurs: Gabriëlle Rutten en Henk van der Veen

Bestellen: je kunt het boek bestellen bij elke boekhandel (ISBN: 13 9789051796841) en rechtstreeks bij uitgeverij Gopher, bij bol.com, bruna.nl of ako.nl. Het boek kost € 17,90 en het e-book is € 14,99.

Website Gary Craig

website gary graig

Het beste materiaal is (uiteraard) verkrijgbaar bij Gary Craig zelf. Klik op de afbeelding hierboven om naar zijn website te gaan voor goede Engelstalige informatie over EFT. Je kunt hier zelf zijn "Gold Standard EFT" leren.

Nieuwsbrief

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief

Gratis downloads

eft basis protocol

hand-out stress versus optimale gezondheid

vrede met jezelf oefening

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019

menu

logo actrom

home

klavertje actrom contact en praktijklocatie

Contact:

M: 06-30449255
E: info@eftpraktijkactrom.nl

Praktijklocatie & postadres:

Wittgensteinlaan 185
1062 KD Amsterdam

EFT Praktijk Actrom © 1999 - 2019